Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Vzroki za pojav aken pri odraslih
Natisni stran

Vzroki za pojav aken pri odraslih

Akne, sprožene zaradi hormonov, se lahko pojavijo kadarkoli v našem življenju. Glavni sprožilni dejavnik, ki vodi do aken pri odraslih, je kronični stres. Vsi vemo, da akutni in začasni stres lahko povzročita izbruhe mozoljev od časa do časa. Kronični, stalni stres pa lahko dvigne nivo hormonov, kar lahko vodi do povečanja tvorbe sebuma.

Eden od razlogov za rast števila primerov aken pri odraslih ženskah je zaradi dodatnih odgovornosti, ki povečujejo njihov nivo stresa. Pritisk, da so zaposlene izven doma, da pomagajo vzdrževati stabilen družinski prihodek in hkrati delujoče gospodinjstvo, je izredno velik za to generacijo žensk v njihovih 20-tih, 30-tih in 40-tih letih. Združite delovni stres z gospodinjskimi odgovornostmi, s kozmetiko, ki vsebuje znane iritante in mesečna nihanja hormonov, in imate popolno osnovo za tvorbo aken pri odraslih.

Akne pri odraslih se lahko poslabšajo zaradi notranjih in zunanjih dejavnikov. Notranje – psihološki učinki odraslih aken, lahko prispevajo stalnim vnetjem in komedonskim izbruhom. Ko odrasli na svoji koži izkušajo eno od obliko aken, to povzroča še dodaten čustveni stres, ki prispeva k stalnemu povečanju in prekomernem delovanju žlez lojnic in vodi do stalnega cikličnega pojavljanja aken. In od zunaj – potreba po dotikanju ali stiskanju aken povzroča razširjanje bakterij, ki povzročajo akne.

Kaj pravijo nekateri dermatologi?

Nekateri dermatologi se odločajo, da odraslim ženskam, ki trpijo zaradi aken, predpišejo oralno kontracepcijo. Oralni kontraceptiki vsebujejo estrogen in progestin, ki lahko pomagata zmanjšati aktivnost androgena, hormona odgovornega za akne pri odraslih. Čeprav je to pogosto učinkovito, pa so klienti izpostavljeni stranskim učinkom, ki jih prinašajo oralni kontraceptiki, vključno z napenjanjem, slabostmi v želodcu in povečanim tveganjem za tvorbo krvnih strdkov in s tem kapi.

Dermatologi se lahko odločijo tudi za to, da predpišejo klientom uporabo posebne vrste steroidov, kot je npr. prednison, da zmanjšajo hormonske reakcije, ki so povezane s stresom. Vendar, z zaužitjem ali nanašanjem steroidov na kožo lahko poslabšamo stanje aken – ne da bi poudarjali še to, da ima daljša uporaba steroidov lahko nasproten učinek na zdravje tistega, ki jih jemlje.

Preden se odločite za zdravljenje s hormoni skušajte ugotoviti kaj lahko spremenite z načinom življenja. Vprašajte se kaj vas sprošča? Kakšne so vaše prehranjevalne navade, ali ste dovolj aktivni, ali poznate vaš tip kože? In ne nazadnje kakšno kozmetiko uporabljate?


Ste za brezplačni profesionalni posvet glede ustrezne nege vaše kože? Pokličite nas na
telefon: 01 428 70 10
in si zagotovite svoj termin brezplačnega in popolnoma neobvezujočega posveta.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Izredno prijazna in strokovna. Izvedba depilacije, ki je bila zame prvič, je bila skoraj neboleča in izredno profesionalna. Kljub strahu pred prvim postopkom, sem že naročena na naslednji termin.

Maja M.K.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...