Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Varne možnosti za svetlenje kože
Natisni stran

Varne možnosti za svetlenje kože

V The International Dermal Institute so naši znanstveniki preučili različne metode, za katere je znano, da regulirajo tvorbo melanina. Vemo, da lahko ta proces uravnavamo z vplivanjem na njegove različne vmesne korake med potekom. Najbolj preučevan korak je prav gotovo tisti, ki vključuje encim tirozinaza. Že leta znanstveniki iščejo načine za regulacijo tega encima in s tem upočasnjevanje tvorbe melanina. Preko njega lahko nadzorujemo tirozinazo z upočasnitvijo njenega delovanja ali njene podsestavine, bodisi tirozin (korak 1) ali L-DOPA (korak 2).

Kemični proces melanina

Ekstrakt riža je primer učinkovine, ki nadzoruje dejavnost tirozinaze. Pitična kislina, ki se nahaja v riževih vezeh je kovinski ion bakra, upočasnjuje drugi korak tirozinazno posredovane reakcije. Kojična kislina, ferment aspergilusa (vrsta gobe), rumeks ekstrakt in ergotineine (rastlinska aminokislina) so še drugi primeri učinkovin, ki z vezavo ali presnovo bakra vplivajo na tirozinazo.

Nove sestavine, kot je hidroksicinamična kislina (Hydroxycinnamic Acid), glukonična kislina (Gluconic Acid) in cinkov glicinat, tudi vežejo baker, da nadzorujejo aktivnost tirozinaze. Še posebej nas zanima cinkov glicinat, ki vzpodbuja sintezo antioksidantnih proteina, imenovanega metalotionein, ki veže baker in tako zaustavlja drugi korak v procesu. Poleg tega, se je pokazalo, da zmanjšuje sintezo in aktivnost tirozinaze ter zmanjšuje rastni faktor melanocitov, ki vzpodbujajo sintezo melanina.

Veliko rastlinskih ekstraktov je bilo raziskanih glede njihove zmožnosti, da vplivajo na tirozinazo. Med njimi so: - Sophora Angustifolia, kivi, sadež - Actinidia Chinensis, Nasturtium, Rumex (Yellow Dock), Phyllanthus Emblica Fruit, Morus Alba (Mulberry), Arctostaphylos Uva-Ursi (Bearberry), Glycyrrhiza Glabra,.sladki koren Licorice in veliki janež - Ferula Foetida (Giant Fennel). Čeprav natančen mehanizem njihovega delovanja še ni povsem jasen, pa so bile izvedene študije glede flavonoidnih komponent teh rastlin in njihove podobnosti s kemično strukturo L-DOPA. Ti flavonoidi so derivati dihidrobenzena, za katerega je mišljeno, da tekmuje z osnovno sestavo v vsakem od korakov, pri katerem je udeležena tirozinaza. Mnogi od teh rastlinskih

izvlečkov lahko dejansko delujejo na dveh frontah ne samo da zavirajo encim tirozinazo, ampak tudi tekmujejo z encimskim substratom (tirozin ali L-DOPA).

Drugačen pristop h kontroli pigmentacije je prikazan z uporabo ekstrakta kvasa, ki je bil raziskovan zaradi njegove zmožnosti da prestavlja melanogenezo proti lažjim faeomelaninom. To daje videz lažje pigmentacije, čeprav dejansko tvorba melanina ni zaustavljena.

Medtem, ko so bile hidroksidne kisline (mlečna - Lactic Acid, glikolna - Glycolic Acid in salicilna – Salicylic Acid) v preparatih za svetlitev v glavnem uporabljane za pospeševanje ločitve in odstranjevanje pigmentiranih keranocitov, se je nedavno pokazalo, da 5% koncentracija mlečne kisline zavira tvorbo encima tirozinaza ter tako upočasnjuje proces tvorbe melanina. Ta novi pristop delovanja na tvorbo melanina je edinstven pri mlečni kislini in ga niso zmožne druge aha kisline, naprimer glikolna kislina ali betahidroksidna salicilna kislina. Druge učinkovine, ki se uporabljajo v preparatih za svetlitev so tudi encim buče (Pumpkin enzyme), sutilaini (encim proteaze), fermentirana mlečna plesen (Lactobacillus Ferment ) in galaktoarabian molekula, ki v koži vzpodbuja naravno razpuščanje celic (deskvamacija).

Kojična kislina v koncentraciji do 1% se tudi uporablja za obravnavo hiperpigmentacije. Njena učinkovitost izhaja iz zmožnosti, da veže baker in deluje na encim tirozinazo. Vendar, najboljši rezultati so doseženi, če je v brezvodni osnovi (anhydrous base), kakršna pa je redko dobavljiva. Zadnje študije kojične kisline kažejo, da njeno povšinsko nanašanje lahko sproži kontaktni dermatitis in da ima visok dražilni potencijal zato je v nekaterih državah prepovedana.

Drugi način za nadzor hiperpigmentacije je nadzor vnetij. Uporaba protivnetnih učinkovin: izvlečki sladkega korena - Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, belega čaja - Camellia Sinensis (White Tea) Extract in bele murve - Morus Alba (Mulberry) Root Extract delujejo na povezavo med vnetji in tvorbo pigmentacije. Ti izvlečki lahko delujejo tudi kot antioksidanti upočasnjujejo mnoge od oksidacijskih korakov, ki se dogajajov melanogenezi, tvorbi melanina.

Šele pred kratkim so znanstveniki začeli tudi s preučevanjem drugih učinkovin za nadzor nad tvorbo melanina. Za niacinamid se je pokazalo, da zaustavlja prehajanje melanosomov v sosednje keratinocite.

Druge učinkovine, kot sta glukozamin in dithioktanediol, so pokazale, da zaustavljajo aktivacijo encima tirozinaza koraka, ki vključuje glikozilacijo ali dodajanje sladkornih molekul k neaktivni proencimski strukturi, ki se tako spremenijo v aktiviran encim. Če encim ostaja aktven, pride do tvorbe melanina. Na srečanju Ameriške dermatološke akademije, leta 2006, je skupina znanstvenikov poročala o izrednih rezultatih svetlenja hiperpigmentacije, kadar so niacinamid kombinirali z glukozaminom. Novejše raiskave kažejo, da lahko nadzorujemo tvorbo melanina tudi z delovanjem na proces sporočanja v biosintezi melanina. Z uporabo UV zaščitnih faktorjev in protivnetnih učinkovin lahko delujemo na prenašalce sporočil, ki signalizirajosintezo melanina. Nove visokotehnološke sestavine kot je ekstrakt rjavih morskih alg (Ascophyllum Nodosum) so pokazale delovanje na endotelin-1 (ET-1), molekulo, ki se sintetizira in sprosti iz keratinocitov po izpostavljanju UV žarkom. Endotelin-1 vzpodbuja bujno rast melanocitov in dendritičnih povezav, kakor tudi aktivnost tirozinaze v melanocitih. Zato lahko z delovanjem na signalno molekulo ET-1

zaustavljamo tvorbo melanina. Podobno, je uporaba rdeče alge (Palmaria Palmata) pokazala, da deluje na sproščanje molekule Stem Cell Factor (SCF) še ene signalne molekule, ki jo keratinociti sproščajo po izpostavljanju UVB sevanju. SCF se veže z receptorjem na melanocitu in tako aktivira melanocit. Palmaria Palmata zaustavlja sproščanje molekule SCF in s tem zaustavlja tudi aktivacijo menocita. Poleg tega zaustavlja tudi delovanje tirozinaze in tvorbo proteinskega veznega kompleksa, ki je potreben za prehajanje melanosomov v keratinocite.

Vitamin C (ascorbična kislina) je že veliko let v uporabi za kontrolo tvorbe melanina. Novi, stabilnejši derivati vitamina C, med njimi magnezijev askorbil fosfat, askorbil glukozid in tetraheksildecil askorbat, so bili uporabljeni za nadtor melanogeneze. Ti derivati lahko počistijo proste radikale, ki povzročajo razdiralno delovanje melanocitov in hkati delujejo kot antioksidanti, ker zavirajo oksidacijsko fazo v biosintezni tvorbi (t.(j., DOPA v dopakvinon) melanina. Pokazalo se je tudi, da zaustavljajo sintezo in delovanje tirozinaze.

In na koncu, najnovejše učinkovine, ki zaustavljajo tvorbo melanina, so peptidi. Oligopeptid 34 je visokotehnološki sinetiziran peptid, ki zmanjšuje aktivnost -MSH in hkrati zaustavlja aktivnost tirozinaze. Čeprav sam mehanizem še ni povsem jasen, rezultati kažejo, da svetli kožo, še posebno s soncem sproženo hiperpigmentacijo, v polovico krajšem času kot drugi kompleksi za svetlitev.

Rezervirajte svoj termin za brezplačno testno nego s pregledom kože pri profesionalni kozmetičarki, ki bo analizirala vašo kožo, postavila ustrezno diagnozo in vam predpisala izdelke in spremembe življenjskega stila, s pomočjo katerih boste lahko ohranili nadzor nad svojo kožo.

Rezervacije:  +386 1 428 70 10

Kaj o nas menijo naše stranke?

Prijazna, profesionalna, komunikativna, sproščena in se potrudi, da se tudi stranka tako počuti. Glede na to, da sem bila prvič na depilaciji, mi je vse lepo razložila, med postopkom večkrat vprašala, kako mi je. Odlična je.

Marjana D.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...