Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Manualna obravnava
Natisni stran

Manualna obravnava

Kaj je manualna obravnava?

Manualna obravnava je diagnostična in terapevtska veja uradne medicine. Predstavlja celovit pristop do težav in sprememb gibalnega sistema, ki se odražajo v bolečinah in funkcionalnih motnjah. Z manualno terapijo ne odpravljamo zgolj posledic, ki nastanejo zaradi dolgotrajne zakrčenosti mišic in kompenzacije telesa, temveč iščemo tudi vzroke za nastanek in pomagamo do ponovnega ravnovesja telesa.

Komu je terapija namenjena?

Manualna obravnava je namenjena posameznikom, ki trpijo za kroničnimi ali akutnimi bolečinami v mišično-skeletnem sistemu. Vzrok za težave je lahko stres (mehanski ali psihološki), dolgotrajni prisilni položaji, pretreniranost v športu, telesna neaktivnost, poškodbe ali sedentarnost … Vse to povzroči, da se notranje ravnovesje poruši, zato so takšne obravnave ključne za ohranjanje in krepitev zdravja. Obravnava se lahko uporablja tudi kot preventivni ukrep za preprečitev nastanka omenjenih težav.

Manualna obravnava predstavlja celovito obravnavo posameznika, s katerim učinkovito odpravljamo posledice in vzroke za nepravilnosti in bolečine v telesu, najpogosteje so to:

- tenzijski glavoboli                                               - bolečine zaradi nepravilne telesne drže

- težave s hrbetnico                                               - težave z gibljivostjo

- težave s sklepi                                                     - nespečnost, depresija

- išias, vnetje živcev                                              - bolečina v hrbtu  

 Kako poteka manualna obravnava?

Prvi obisk se začne s posvetom s terapevtom in pregledom trenutnega stanja ter analizo telesne drže. Po posvetu sledi obravnava, ki predstavlja kombinacijo manualnih tehnik z gibalnimi vajami in priporočili za zmanjšanje bolečin, izboljšanje kvalitete življenja ter načrtom obravnav, s katerimi boste dosegli zastavljeni cilj.

 Kaj vključujejo manualne tehnike?

 -Miofascialne tehnike

Sproščanje prenapetih mišic in raztezanje skrajšanih kit, kar zmanjšuje bolečino in normalizira tkiva.

  -Harmonične tehnike

Ročne tehnike, ki vključujejo nežno zibanje in posnemajo številne gibalne vzorce v naravi. Tehnike zmanjšujejo bolečino, sproščajo tkiva, pospešijo proces celjenja in dinamiko tekočin.

  -Tehnike nevromišičnega pozicioniranja

Odpravljanje bolečinskih stanj skozi povezavo med akutno bolečo točko in pozicijo telesa. Tkivo v boleči točki se zmehča in postane manj občutljivo, poveča se tudi mišična moč.

 -Artikulacijske tehnike

Artikulacija ali mobilizacija zajema skupino tehnik, kjer terapevt izvaja premike sklepnih površin, ki izboljšajo gibljivost v sklepih in zmanjšajo bolečine, vplivajo pa tudi na telesno držo.

 -Mišičnoenergetske tehnike

Manipulatvne tehnike, kjer so mišice uporabljene na zahtevo iz natančno nadzorovanega položaja in proti različno dovajani nasprotni sili. Uporabljajo se za izboljšanje mehanike sklepov in izboljšanje mišičnega tonusa.

Vse tehnike vključujejo tudi terapevtsko masažo in prikaz vaj v okviru kineziološke obravnave , ki jih terapevt po potrebi izvaja v sklopu manualnih terapij. Prva terapija vedno traja 1h, vse nadaljnje pa glede na posameznika časovno prilagodimo.

Poleg manualnih tehnik in gibalnih vaj v obravnave vključujemo tudi Ortholumm svetlobno terapijo (fotobiomodulacija), presoterapijo in terapije z ventuzami.

Fotobiomodulacija ali svetlobna terapija, imenovana tudi fototerapija je postala učinkovit, neinvaziven fizikalni pristop k zdravljenju mišično-skeletnih poškodb, poškodb in bolezni živčevja, ran, opeklin, preležanin ter blaženja bolečin. Predstavlja učinkovito podporo k zdravljenju. Fotobiomodulacija je uravnavanje celičnih procesov s pomočjo natančno določenih svetlobnih režimov. Pripomore k obnovi celične homeostaze preko vpliva na metabolizem celice. Interakcija fotonov s celičnimi kromoforami vzpodbudi fotobiološki odgovor celice, ki se končno odraža z večjo energijsko preskrbo celice v obliki ATP energije.

Ključno mesto fotokemičnih reakcij pod vplivom svetlobe je dihalna veriga v mitohondrijih, ključna kromofora pa encim citokrom c oksidaza, ki absorbira svetlobo v fototerapevtskem oknu rdečega in bližini infra rdečega (NIR- near Infra Red) dela svetlobnega spektra, kar inicira zaporedje redoks reakcij na notranji membrani mitohondrija. Fotobiološki učinek teh primarnih mehanizmov se odraža v transdukciji fotosignala do sekundarnih mehanizmov, ki zagotavljajo vrsto kliničnih učinkov: celjenje ran, povečanje prekrvavitve in limfnega pretoka, regeneracijo in imunomodulacijo.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Strokovna, ve kaj dela in je zelo prijetna. Ker vem kaj lahko pričakujem in nikoli nisem razočarana, se vedno vračam k njej.

Eva R.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...