Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Primeri študij fotobiomodulacije ob poškodbah
Natisni stran

Primeri študij fotobiomodulacije ob poškodbah

1. Rdeča svetloba (670nm) je pokazala najboljše učinke pri obnovi tkiva ter pri zmanjšanju bolečin in oteklin

(Poppov AA, Filippovich AS, 2008)

Uporabili so nekoherentno svetlobo LED diod pri pacientih s poškodbami sklepnih vezi.

Rezultati: Po 3-4 tretmajih je pri večini pacientov znatno popustila bolečina v poškodovanem sklepu, edemi pa so se zmanjšali po 5-6 tretmajih. Po 10 obsevanjih z rdečimi LED diodami pa je delež gibljivosti travmatsko poškodovanega sklepa že dosegel 70-80 % normale.

Priporočila: Omenjena raziskovalca predlagata uporabo po imobilizaciji poškodb, kot tudi po kirurških posegih.

2. Terapija z led deluje na makro-mehanizme v poškodovanem mehkem tkivu, kar zmanjša bolečino in izboljša stanje mehkega tkiva.

(Salansky N. et al., Trauma Induced Pain and Wound Management in Emergency Environment by Low Energy Photonic Therapy)

 • Fotoinducirano sproščanje protibolečinskih molekul z lokalno stimulacijo
 • Direktna fotoaktivacija ATP sinteze v poškodovanem tkivu. To zmanjša ishemično bolečino v poškodovanem tkivu.
 • Fotoinducirana vazodilatacija v poškodovanem območju. Vodi v zmanjšanje edema in posledično zmanjšanje bolečine zaradi pritiska.
 • Fotoimunomodulacija pospeši odstranjevanje celičnega debrija iz poškodovanega območja, reducira trajanje vnetne faze in koncentracije vnetnih mediatorjev v poškodovanem območju: bradikinin, proinflamatorni prostaglandini itd. in posledično zmajša bolečino, povezano z vnetjem.
 • Fotoinducirano zmanjšanje nenormalne mišične aktivnosti (npr. mišičnega spazma), ki pogosto spremlja poškodbe. Olajša bolečino zaradi mišičnega spazma.

3. Učinki LLLT (Low Level Light Therapy-Svetlobna terapija) pri zdravljenju športnih poškodb.

(preobremenitve pri poklicnih športnikih - opisna pilotska študija). (D. A. Ramagole)

Namen študije: Poškodbe zaradi preobremenitev in kronične tendinopatije učinkoviteje in hitreje zdravijo, če hkratno z drugimi fizikalnimi terapijami uporabljajo še LLLT.

Hipoteze: LLLT v primerjavi z drugimi fizikalnimi postopki poveča delež zdravljenja. Ocena z VAS (vizualno analogno lestvico) in spremembami, ki jih pokaže ultrazvok.

Rezultati: 7 športnikov s kronično tendinopatijo ahilove tetive in povprečnim VAS rezultatom 6,8, po 5-ih obravnavah pa 3,2 v povprečju. Povprečno zmanjšanje debeline tetive za 0,9mm je bilo opazno po dveh tednih. 3 športniki z burzitisom in tekočino v bursi so imeli na začetku VAS 6,1, po 5-ih obravnavah pa se je rezultat znižal na 1,4 VAS.

Glede na prvotno stanje ob poškodbi se je vsebnost tekočine v bursi zmanjšala na minimum. Štiri atleti s poškodbo kosti in povprečno vrednostjo VAS 8,2 pa niso pokazali izboljšanja po 9. terapijah z LLLT.

Zaključek: LLLT izboljša delež zdravljenja pri poškodbah mehkih tkiv pri poklicnih atletih v primerjavi s časi okrevanja ob uporabi drugih postopkov.

4. Primerjalna študija lllt laserskih in led sistemov majhnih moči za zdravljenje tetiv.

(J. L. N. Bastos, N. A. Parizotto, C. D. Maciel1, R. F. Z. Lizarelli)

Primerjava učinkov svetlobnih virov pri poškodovani Ahilovi tetivi pri podganah, ki so bili aplicirani 1 uro po poškodbi. Postopek obsevanja se je ponavljal vsakih 24h 10 dni v eni skupini z laserjem (685nm/830nm, 6J/cm2) ali z LED(630nm/880nm, 6J/cm2).

Rezultati: Na 5. in 10. dan terapije NI BILO SIGNIFIKANTNE RAZLIKE V UČINKIH ZDRAVLJENJA MED LASERJEM IN LED SVETLOBNIMA VIROMA (P>0,05). Boljša povezanost in organizacija vlaken s svetlobnim odmerkom 6J/cm2 je bila dosežena z aplikacijo laserja 830nm in LED 880nm.

5. Primerjalna klinična študija disfunkcije temporomandibularnega sklepa ob uporabi rdeče in ir svetlobne terapije.

(R. F. Z. Lizarelli, V. H. Panhoca, V. S. Bagnato)

Namen študije je bil primerjava bolečinskega učinka LED pri notranjih nepravilnostih TMJ z uporabo dveh različnih LED svetlobnih virov, 630+/- 5nm in 880+/-5nm v primerjavi s kontrolno skupino laser 780nm 10,7J/cm2. Za vrednotenje rezultatov se je uporabila v ta ustrezna oprema za merjenje mandibularne oralne aperture in ocenjevala se je bolečina.Obravnavali so 5 točk okoli čeljustnega sklepa: na anteriornih vlaknih temporalne mišice, in v centru mišice masetra. Izvedenih je bilo 8 terapij in sledenje 7, 30 in 60 dan po zadnji terapiji. V raziskavo je bilo vključenih 30 pacientov, razdeljenih v skupine po 10 za vsak svetlobni vir.

Rezultati: 70% pacientom se je stanje izboljšalo, zmanjšala se je bolečine in izboljšala mandibularna aperturtura, prav tako kot v skupini, tretirani s terapevtskim laserjem.

Zaključek: LED terapija je enakovredn LLLT in lahhko ilahko indicirana za zdravljenje emporomandibularnih nepravilnosti pri enakih svetlobnih režimih.

6. Fototerapevtski učinki pri akutni travmi.

(Salansky N. et al., Trauma Induced Pain and Wound Management in Emergency Environment by Low Energy Photonic Therapy)

Akutna travma lahko vodi k mnogovrstnim patologijam poškodovanega tkiva:

 • Celični ishemiji,
 • Sklepnemu izlivu, kompartment sindromu,
 • Aktivacija mediatorjev vnetja,
 • Masivno sproščanje bolečinskih in protivnetnih dejavnikov,
 • Motnja v kislinsko-bazičnem ravnovesju,
 • Poznejše obdobje hematoma ali nekrotično tkivo sproži ne-bakterijsko vnetje in sekundarno sproščanje bolečinskih in vnetnih mediatorjev.

Zaključek: Za lajšanje poškodb je potrebno več zaporednih obravnav s fototerapevtskim svetlobnim virom.

7. Uporaba led pri bolnikih z osteoartrozo.

(Tanja Kuralt, dr. med., spec fiz. in rehabil. med., FMR asist. mag. Igor Frangež, dr. med, dr. dent. med., Travmatološka klinika Ljubljana, Rebeka Strgar, abs. biol. kem. PF, Votan)

Deset pacientov, 9 žensk, 1 moški, starost od 41 – 75 let, povprečna 58 let. Osem bolnikov imelo z Rtg potrjeno zmerno osteoartrozo kolka, kolena ali gležnja, 2 brez.

Prejeli 8 – 10 obsevanj, 2 – 3 x tedensko z BFS Pro II. Pred in po obsevanju smo izmerili obsege gibljivosti. Pri kolenih in gležnjih smo izmerili tudi obseg sklepa. Bolečino smo ocenjevali z VAS lestvico. Skupno trajanje 1 obsevanja 8 min. Iradianca ali gostota moči v oddaljenosti 10 cm od sklepa: 70mW/cm2. Gostota energijskega toka: 16,8 J/cm2 pri D.C.(duty cycle) 50% oz. 5,88 J/cm2 v ciljnem tkivu. Kombinacija modulacijskih frekvenc:146Hz, 584Hz, 1168HZ, 4672Hz.

Opažali smo zmanjšanje bolečine, izboljšano gibljivost, manjšo oteklino. Bolniki so navajali, da so bili tekom dneva bolj aktivni. Navajali so manjšo uporabo ali celo prenehanje jemanja protibolečinskih zdravil.

Vir povzete vsebine: Votan d.o.o.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Prijazna, profesionalna, komunikativna. Vse je lepo sproti povedala kaj dela in čemu je namenjeno. Prav tako mi je odgovorila (iskreno) na vsa vprašanja, ki so me zanimala (kar se tiče nege obraza).

Neja R.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...