Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Kaj je fotobiomodulacija?
Natisni stran

Kaj je fotobiomodulacija?

Fotobiomodulacija ali svetlobna terapija, imenovana tudi fototerapija je postala učinkovit, neinvaziven in cenovno ugoden fizikalni pristop k zdravljenju mišično-skeletnih poškodb, poškodb in bolezni živčevja, ran, opeklin, preležanin ter blaženja bolečin. Predstavlja učinkovito podporo k zdravljenju.

Delovanje na celičnem nivoju

Fotobiomodulacija je uravnavanje celičnih procesov s pomočjo natančno določenih svetlobnih režimov. Pripomore k obnovi celične homeostaze preko vpliva na metabolizem celice. Interakcija fotonov s celičnimi kromoforami vzpodbudi fotobiološki odgovor celice, ki se končno odraža z večjo energijsko preskrbo celice v obliki ATP energije.

Ključno mesto fotokemičnih reakcij pod vplivom svetlobe je dihalna veriga v mitohondrijih, ključna kromofora pa encim citokrom c oksidaza, ki absorbira svetlobo v fototerapevtskem oknu rdečega in bližini infra rdečega (NIR- near Infra Red) dela svetlobnega spektra, kar inicira zaporedje redoks reakcij na notranji membrani mitohondrija. Fotobiološki učinek teh primarnih mehanizmov se odraža v transdukciji fotosignala do sekundarnih mehanizmov, ki zagotavljajo vrsto kliničnih učinkov: celjenje ran, povečanje prekrvavitve in limfnega pretoka, regeneracijo in imunomodulacijo.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Zelo dobra, intenzivna, sproščujoča masaža. Hvala, še bom prišla in še komu priporočila!

Andreja Z.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...