Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Kako lahko nadzorujemo hiperpigmentacijo?
Natisni stran

Kako lahko nadzorujemo hiperpigmentacijo?

Najbolj očitno sredstvo za nadzor hiperpigmentacije, še posebno tiste sprožene zaradi sonca, je vsakodnevno nanašanje sončne zaščite širokega bloka s faktorjem najmanj SPF 30. To bo pomagalo preprečevati nastanek pigmentacije tudi v primeru, da bo ta hormonsko sprožena ker je izpostavljanje UV žarkom krepilni dejavnik tudi pri hormosko sproženi hiperpigmentaciji (melazma). Vendar, kaj pa obstoječa hiperpigmentacija?

V ZDA je bil hidrokvinon desetletja pomožno zdravilno sredstvo (brez recepta) in so ga v preparatih za svetlenje kože uporabljali v koncentracijah do 2%. Čeprav je hidrikvinon priljubljen svetlilec kože, je glede varnosti njegove uporabe veliko dvomov.

Ocenjeno je, da je kar 1/3 prebivalcev alergičnih na hidrokvinon. Zabeleženi so bili resni primeri kontaktnega dermatitisa in celo svetlobna preobčutljivost pri podaljšani uporabi. Hidrokvinon je sedaj razvrščen kot "izredno močan dražilec". V nekaterih primerih se lahko pojavi celo stanje imenovano onkronoza, ki vodi do dejanskega povečanja hiperpigmentacije in aknam podobnemu stanju. Nekateri poročajo tudi o posledični hiperpigmentaciji pri uporabi na olivni barvi kože. Ameriška organizacija za varnost izdelkov in zdravje (Occupational Safety and Health Administration - OSHA) ugotavlja, da je hidrokvinon "mutagen in ima zmožnost sprožanja raka". Dopolnilo h končnemu poročilu o varni uporabi hidrokvinona, ki je bilo objavljeno leta 1994 v Journal of the American College of Toxicology zaključuje, da je hidrokvinon "potencijalna rakotvorna sestavina, ki povzroča mutacije in spremembe DNA in se naj ne uporablja v nobenem izdelku za daljše nanašanje - izjemoma je varen samo v preparatih, ki jih speremo z vodo, če je v koncentraciji manj kot 1%. Zapomnite si, večina izdelkov brez recepta, ki so označeni, da svetlijo pigmentacijo, uporablja hidrokvinon v koncentraciji 2%! Na osnovi rezultatov teh študij, ni presenetljivo, da je bila uporaba hidrokvinona prepovedana že v številnih državah po svetu.

V ZDA so preparati formulirani za svetlenje pigmentacije uvrščeni med pomožna zdravilna sredstva in morajo ustrezati zahtevam pristojnega zveznega organa (Federal Monographs), ki narekuje katere sestavine in trditve se lahko uporabljajo. Leta 2008 pa je bil hidrokvinon še vedno edina sestavina za svetlitev, ki jo priznava ameriška zvezna agencija za hrano in zdravila - FDA. Zato mora biti vsaka druga sestavina, ki jo uporabimo za svetlenje kože, poimenovana kot "sestavina za svetlenje" in ne kot svetlilec. V zadnjih nekaj letih, ko je hidrokvinon izgubil svojo priljubljenost, so se na trgu pojavile številne nadomestne sestavine, ki se sedaj tržijo za svetlenje kože in odpravljanje hiperpigmentacije.

Leta 2007 je FDA poročala, da preučujejo prepoved uporabe hidrokvinona v zdravilih brez recepta (zaradi vprašanj varnosti) vendar do danes ni bila uvedena nobena nova regulativa.

Rezervirajte svoj termin za brezplačno testno nego s pregledom kože pri profesionalni kozmetičarki, ki bo analizirala vašo kožo, postavila ustrezno diagnozo in vam predpisala izdelke in spremembe življenjskega stila, s pomočjo katerih boste lahko ohranili nadzor nad svojo kožo.

Rezervacije:  +386 1 428 70 10

Kaj o nas menijo naše stranke?

Zelo profesionalna, hitra in simpatična, naslednjič zagotovo hočem spet k njej. Sem predlagala prijateljem tako njo kot salon. Zelo zadovoljna s storitvijo!

Saša K.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...