Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Presoterapija in limfna drenaža
Natisni stran

Presoterapija in limfna drenaža

Kaj je limfna drenaža ali presoterapija?

Limfna drenaža je metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema s pomočjo ročnih tehnik. Njen namen je pomagati ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu, zato je pri postopku regeneracije, hujšanja in detoksifikcije zelo pomemben element.

Kaj točno je limfni sistem?

V telesu imamo dva sistema obtočil – dobro poznanega srčnožilnega ter malo manj poznanega limfnega. Večkrat boste lahko zasledili »Limfni sistem je reka življenja«. Verjetno je manj znano dejstvo, da se limfe ali mezge po limfnih žilah pretakajo več kakor krvi po krvnih žilah. Ali pa da je v telesu nekajkrat več limfnih vodov kakor krvnih žil? Limfni sistem lahko imenujemo tudi obtočila telesnega imunskega sistema. Skratka v telesu imamo še en sistem, ki ga nikakor ne smemo ignorirati ali zanemariti.

Zakaj je limfni sistem tako pomemben?  

Po labirintu limfnih žil ter nešteto limfnih vozlih limfa nenehno odplavlja tujke, odmrle celice, bakterije, mikrobe, ki se zadržujejo okoli celic, v jetra, ki so glavni telesni filter za toksine, in v ledvice, ki poskrbijo, da škodljive snovi iz telesa izločimo. Limfa pa ima še eno pomembno nalogo in sicer prevzema emulgirane maščobe in jih v malih, koristnih količinah oddaja v kri. Če vaš limfni sistem deluje tako kot je treba, vam limfa toksine dobesedno odplakne iz telesa. Če pa je vaš limfni sistem bolj zaspane, počasne vrste se vam škodljive snovi zadržujejo v telesu dlje časa in seveda povzročajo več škode, večja je tudi nevarnost za vnetno reakcijo. Brez dobro delujočega limfnega sistema, ne moremo biti zdravi, ne moremo biti polni energije, imeti dobre prebave, spati, se naspati, imeti gladke kože brez celulita, biti brez podočnjakov - to so najmanjše težave, ki jih lahko prinese zastal limfni obtok. Ker limfni obtok nima svoje lastne »črpalke«, ki bi poganjala limfo skozi limfne vode kot ima na primer kri srce, smo za pretok limfe odgovorni sami.

Kako vem, da moj limfni sistem ne deluje pravilno?

Neprestani stres, preveč sedenja in premalo gibanja, prekomerna telesna teža, nepravilno prehranjevanje - vse to predstavlja hudo obremenitev za telo. Slaba prekrvavitev tkiv - posebej nog, zadnjice in trebuha, zatekanje nog, povečanje maščobnih zalog po telesu, vidne spremembe na koži, kot je na primer celulit, pojav novih krčnih žil, slab spanec, pomanjkanje energije, slaba prebava. Vse to (in še več) so jasni pokazatelji, da vaš limfni sistem potrebuje pomoč!

Kako lahko pomagam svojemu limfnemu sistemu, da bo deloval bolje?

Da bi omogočili čiščenje limfe, je nujno potrebno gibanje, saj premikanje limfne tekočine zagotavljajo naše mišice. Zelo pomaga tudi to, da ne prekrižamo nog ko sedimo. Poskrbimo za zdravo prehrano, saj tako v telo vnesemo veliko manj odpadnih snovi, ki jih je potrebno prečistiti, ter tako zmanjšuje možnosti za zastoj. Izogibajte se predvsem predelani hrani, ki vsebuje veliko soli, sladkorjev in konzervansov. Zelo pomemben faktor pri pravilnem delovanju limfnega sistema je tudi pitje vode! Telo mora biti dobro hidrirano, da limfni sistem deluje pravilno in tako odstranjuje bakterije in ostale odpadne snovi s telesa. Ko smo vse to že naredili si pomagamo še z limfno drenažo, ki poveča pretok limfe.

Kako poteka limfna drenaža pri Fanči?

Pri Fanči izvajamo strojno limfno drenažo s pomočjo profesionalnega aparata. Velika prednost  strojne presoterapije v primerjavi z ročno je, da je pri strojni limfni drenaži pritisk nastavljiv, vedno enak in enakomeren ter nadzorovan. Ne pozabimo tudi, da se lahko enakomerno izvaja bistveno dalj časa kot ročna in da so pritiski na obeh okončinah popolnoma enaki, kar prispeva h še boljšim rezultatom. 
Presoterapije se izvaja leže, na hrbtu. Naša terapevtka vas »obleče« v prav posebne škornje in pas, ki bodo opravili celotno terapijo. Tem škornjem in pasu drugače strokovno pravimo manšete. Med presoterapijo se manšete nadzorovano in enakomerno polnijo z zrakom in tako izvajajo pritisk na telo, kar pospeši pretok, potiska odvečno tekočino iz medceličnine v limfni sistem. Pritiski so nežni in prijetni. Presoterapija je prijeten, sproščujoč in popolnoma neboleč postopek.

Kakšni so učinki presoterapije?

V prvi vrsti pospešuje delovanje limfnega sistema, kar nam posledično pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa in povečuje odpornost telesa. Hkrati pospešuje krvni obtok in tako preprečuje nastanek vnetih ven – priporoča se osebam, ki veliko sedijo ali stojijo. Pomaga tudi pri oblikovanju postave, ugodno vpliva na odstranitev celulita in maščob, predvsem v kombinaciji s še drugimi programi (kavitacija, US2A,...). Seveda pa ne smemo pozabiti na blagodejen in sproščujoč učinek, ki ga ima na celotno telo. Glavni namen presoterapije je pomoč pri vzpostavitvi ponovnega ravnovesja v telesu. To omogoči celicam, da se same regenerirajo.

Kdaj limfne drenaže/presoterapije ne smemo izvajati? (kontraindikacije)

Ko ima oseba katero od naslednjih stanj:
- aktivna rakasta obolenja,
- tumor, 
- tromboze,
- akutna vnetja,
- dekompenzacija srca,
 -fragilne kapilare, 
- hujše varikozne vene,
- lokalno vnetje kože, 
- slabša občutljivost,
- nevropatija,
- hemofilija. 

Rezervirajte si termin: +386 1 428 70 10

Kaj o nas menijo naše stranke?

ODLIČNI STE, ostanite taki!!!

Žiga H.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...