Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Kavitacija
Natisni stran

Kavitacija

Kaj je kavitacija?

Znanstvena definicija nam pove, da je kavitacija naraven hidrodinamični pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja, pri katerem nastanejo mehurčki v fluidu (tekočini). To se po navadi zgodi, ko je tekočina izpostavljena hitrim spremembam tlaka. Mehurčki se pojavijo na mestu, kjer je nizek tlak. Če se pojavi pri velikih tlakih, mehurčki potem implodirajo in pri tem ustvarijo močne udarne valove.

Kavitacija v kozmetiki

Da vas ne bomo prestrašili, vam bomo v naslednjih stavkih razložili kaj je kavitacija kot kozmetična terapija. Na kratko povedano je kavitacija učinkovita terapija odstranjevanja maščobe in celulita, ter učvrščevanja ohlapne in povešene kože.
Pri kavitaciji pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja nastanejo plinski mehurčki. Vedno večji pritisk deluje na mehurčke, vse dokler le ti ne implodirajo – sesedejo sami vase. Ob tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek), ki zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije. S tem je zagotovljena visoka natančnost in selektivnost terapije, saj druga tkiva, kot so mišice, živci in žile, ostanejo nedotaknjena.

S kavitacijo smo razbili maščobne celice kaj pa potem?

Maščoba, ki smo jo »razbili« s pomočjo kavitacije se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo. Netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.  Po terapiji kavitacije bo sledila še obvezna presoterapija (strojna limfna drenaža), ki bo pomagala odpraviti odvečno tekočino iz medceličnih prostorov in aktivirala vaš limfni sistem, če je ta malo »zaspal«. Pa kljub temu bo vaše telo potrebovalo še malo vaše pomoči, da boste dosegli čim boljše rezultate.

In kaj lahko še naredim?

Da bomo telesu pomagali izločiti čim več maščobe, na varen in zdrav način moramo piti veliko vode, najmanj 2 do 3 litre na dan, vsak dan! Zadostna hidracija je nujna in zelo pomembna, da bodo lahko jetra brez težav razgradila proste maščobne kisline. Vsekakor pa tukaj brez telesne aktivnosti in pravilne prehrane ne bo šlo. Priporočamo aktivno vadbo še isti dan po terapiji, da boste pokurili čim več »razbitih« maščobnih celic in pravilno prehrano, da ne boste »pridelali« še več novih. V času terapije se odsvetuje pitje alkohola, kave in uživanje mastne hrane, da ne bi še dodatno obremenili delovanje jeter, saj bodo že tako popolnoma zaposlena z razgradnjo maščobnih celic.

Kavitacija pa res ni kar tako!

Oblikovanje telesa pri Fanči je res obsežen projekt, kavitacija pa je le en del, ki vas bo pripeljal do želenih rezultatov. Za nekaj kar se več let »nalagalo« ni hitre rešitve, če seveda želite dolgotrajen rezultat.

Ali kavitacija boli?

Ne. Kavitacija je neboleč postopek.

Kako pogosto se izvaja tretmaje?

Tretmaji se izvajajo na 7 dni, da ne bi telesa preobremenili. Ali se izgubljeni centimetri vrnejo? Ne, če »sproščeno« maščobo pokurite in se tudi po terapiji pravilno prehranjujete in dovolj gibljete. Kavitacija vam pomaga izgubiti maščobo, ki je že v vašem telesu, vi pa morate poskrbeti, da ne boste »pridelali« nove.

Komu kavitacijo odsvetujemo? 

Rakovim bolnikom – rakave celice potujejo po telesu preko limfe in ravno tako tudi celice maščobe, ki se sprostijo ob kavitaciji. Zato tretma predstavlja nevarnost, da se rakave celice razširijo po telesu.
Ob simptomih prehlada, gripe ali katere koli druge virusne okužbe s povišano telesno temperaturo – ker se maščobne celice po kavitacijo izločajo preko limfnega sistema, lahko to poslabša simptome gripe in drugih obolenj saj se telo v boju proti tem okužbam tudi pomaga z limfo.
Osebam z otečeni limfni vozli – tretmaja ne moremo izvajati na predelih kjer so limfni vozli otečeni, okuženi ali ne odvajajo pravilno.
Jetrnim, žolčnim in ledvičnim bolnikom – bolezni onemogočajo, da bi se telo po terapiji regeneriralo.
Osebam s kakršnokoli kronično boleznijo ali okvaro – saj se telo ne bi bilo sposobno pravilno regenerirati po postopku.
Osebam z edemom ali lokaliziranim otekanjem okončin – tako stanje nam že v  začetku pove, da limfni sistem ne deluje pravilno. Kavitacija ni primeren postopek in lahko stanje še poslabša. V primeru, da je vaš limfni sistem malo »zaspal« vam priporočamo presoterapijo.
Osebam z aktivno okužbo in imunosupresorji – ti dejavniki zavirajo naravni postopek regeneracije telesa, zato tretmajev ne izvajajo dokler okužba ne izgine.
Osebam s hipertenzijo, hiperlipidemijo, sladkorno boleznijo ali slabo cirkulacijo krvi in limfe.
Nosečnicam – ultrazvočni valovi, ki nastajajo med postopkom so nevarni za vašega še nerojena  otroka in lahko vplivajo na razvoj sluha ter lahko ogrožajo imunski sistem.
Materam, ki dojijo – glede na to, da se materino mleko črpa iz hranil v telesu obstaja nesprejemljivo tveganje, da toksini pridejo v mleko, ki ga nato zaužije otrok.
Obraz in vrat nista primerna predela za tretma s kavitacijo.
Menstruacija – v tem obdobju se tretmaji ne izvajajo na predelu trebuha, lahko pa se na vseh ostalih dovoljenih predelih.
Osebam s kovinskimi implantati ali srčnim spodbujevalnikom – kavitacije ne delamo.
Osebam s kožnim alergijam ali vnetjem na koži – na območjih kjer so vidni znaki sprememb na koži ne izvajamo tretmajev.
Mladoletni osebam - zaradi spreminjajočih hormonov in maščobnih oblog v obdobju rasti –pubertete ne izvajamo kavitacije in RF terapije na osebah mlajših od 18 let.

Rezervirajte si termin: +386 1 428 70 10

Kaj o nas menijo naše stranke?

Končno sem se opogumila za brazilsko depilacijo. Pristop kozmetičarke je bil res topel in profesionalen in v trenutku je moja “trema” minila. Vzdušje med samo storitvijo je bilo sproščeno in sem resnično zadovoljna, tako da se vsak mesec vračam. :-)aaa

Kristina Ž.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...