Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Zakaj ima vse več odraslih akne?
Natisni stran

Zakaj ima vse več odraslih akne?

Akne, sprožene zaradi hormonov, se lahko pojavijo kadarkoli v našem življenju. Glavni sprožilni dejavnik, ki vodi do aken pri odraslih, je kronični stres. Vsi vemo, da akutni in začasni stres lahko povzročita izbruhe mozoljev od časa do časa. Kronični, stalni stres pa lahko dvigne nivo hormonov, kar lahko vodi do povečanja tvorbe sebuma.

Eden od razlogov za rast števila primerov aken pri odraslih ženskah je zaradi dodatnih odgovornosti, ki povečujejo njihov nivo stresa. Pritisk, da so zaposlene izven doma, da pomagajo vzdrževati stabilen družinski prihodek in hkrati delujoče gospodinjstvo, je izredno velik za to generacijo žensk v njihovih 20-tih, 30-tih in 40-tih letih. Združite delovni stres z gospodinjskimi odgovornostmi, s kozmetiko, ki vsebuje znane iritante in mesečna nihanja hormonov, in imate popolno zarodno osnovo za tvorbo aken pri odraslih.

Akne pri odraslih se lahko poslabšajo zaradi notranjih in zunanjih dejavnikov. Notranje – psihološki učinki odraslih aken, lahko prispevajo stalnim vnetjem in komedonskim izbruhom. Ko odrasli na svoji koži izkušajo eno od obliko aken, to povzroča še dodaten čustveni stres, ki prispeva k stalnemu povečanju in prekomernem delovanju lojničnih žlez in vodi do stalnega cikličnega pojavljanja aken. In od zunaj – potreba po dotikanju ali stiskanju aken povzroča razširjanje bakterij, ki povzročajo akne.

Nekateri dermatologi se odločajo, da odraslim ženskam, ki trpijo zaradi aken, predpišejo oralno kontracepcijo. Oralni kontraceptiki vsebujejo estrogen in progestin, ki lahko pomagata zmanjšati aktivnost androgena, hormona odgovornega za akne pri odraslih. Čeprav je to pogosto učinkovito, pa so klienti izpostavljeni stranskim učinkom, ki jih prinašajo oralni kontraceptiki, vključno z napenjanjem, slabostmi v želodcu in povečanim tveganjem za tvorbo krvnih strdkov in s tem kapi.

Dermatologi se lahko odločijo tudi za to, da predpišejo klientom uporabo posebne vrste steroidov, kot je npr. prednison, da zmanjšajo hormonske reakcije, ki so povezane s stresom. Vendar, z zaužitjem ali nanašanjem steroidov na kožo lahko poslabšamo stanje aken – ne da bi poudarjali še to, da ima daljša uporaba steroidov lahko nasproten učinek na zdravje tistega, ki jih jemlje.

Rezervirajte svoj termin za brezplačno testno nego s pregledom kože pri profesionalni kozmetičarki, ki bo analizirala vašo kožo, postavila ustrezno diagnozo in vam predpisala izdelke in spremembe življenjskega stila, s pomočjo katerih boste lahko ohranili nadzor nad svojo kožo.

Rezervacije:  +386 1 428 70 10

Kaj o nas menijo naše stranke?

Hvala. Spoštujem, da ste Salon s tradicijo in znate izbirati zaposlene, ki so profesionalni, človeški in hvaležni, da lahko delajo pri vas.

Vesna G.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...