Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Turška savna
Natisni stran

Turška savna

Turško savno (hammam) drugače imenujemo tudi parna kopel. Temperatura ni tako visoka kot v finski savni. Giblje se med 42 in 45°C. Relativna vlažnost zraka pa med 45 in 65%. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj parna kopel blagodejno vpliva na dihala. Toplota pospeši cirkulacijo v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah, para pomaga odpreti pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Tradicija Turške kopeli ali Hamam-a

Turška kopel ali Hamam pomeni veliko več kot le sproščujočo kopel ali čiščenje. Je ritual, ki vsebuje elemente čiščenja in prečiščevanja telesa. Že od samega začetka je bila Turška kopel veliko več kot le prostor, kjer si očistimo kožo. Bila je intimno povezana z vsakdanjim življenjem. Pomenila je prostor, kamor so vstopali ljudje vseh plasti družbene lestvice, stari in mladi, bogati in revni tako meščani kot kmetje. Tako ženske kot moški so prakticirali "Hamam" kot ga poznajo v Turčiji, čeprav jasno oboji vsak v svojem terminu.

Iz starih zapisov je možno razbrati, da je bilo v 16. stoletju v Istanbulu 4.530 privatnih in 300 javnih kopališč. Hamam je pomenil edino avenijo druženja, posebej za ženske, ki so bile sicer strogo omejene na lastne domove. V bistvu je Hamam igral tako ključno vlogo v življenjih takratnih žensk, da se govori, da so ženske, ki jim mož ni dovolil rednega tedenskega obiska Hamama imele pravico do ločitve!

Blagodejna parna kopel

Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti (arome) eteričnih olj je turška savna odlična podpora pri lajšanju številnih telesnih in duševnih stanj, saj vpliva na:

  • Povišanje telesne temperature, ki v telesu sproži proizvodnjo belih krvničk, kar vodi v izboljšanje imunskega sistema.
  • S potenjem se čisti koža in izločajo toksini.
  • Povišan srčni utrip pospeši prekrvavitev in izboljša delovanje metabolizma.
  • Toplota v savni sprosti in omehča mišice.
  • Sprosti stres, napetost in uravnava krvni tlak.
  • Izboljša splošno duševno stanje in deluje pomlajevalno več.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Vaša savna je butična savna z dušo.

Gal G.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...