Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Zgodovina savne
Natisni stran

Zgodovina savne

Skozi zgodovino so ljudje iz različnih krajev sveta spoznavali pozitivne učinke parne kopeli in jo predvsem uporabljali v higienske in medicinske namene. Različne kulture poznajo svojevrstne parne kopeli, a vsi z enakim namenom: izogniti se boleznim, vzdrževati dobro zdravje, kar dosežemo s potenjem, ko se iz telesa eliminirajo toksini.

Rimske terme

Prve moderne lesene savne, kot jih poznamo danes, so bile zgrajene okoli petega stoletja, ko so severno Evropska plemena opustila nomadski način življenja in se ustalila. V Skandinaviji je postala parna kopel v srednjem veku tako značilna, da so tuji obiskovalci severa zapisali "ti ljudje so edini kmečki prebivalci v Evropi, ki se okopajo tedensko".

Kmalu za tem je sledil zaton parne kopeli na Norveškem in na Švedskem. V tistem času se je namreč močno razširila kuga. Epidemija se je širila in pobijala tisoče ljudi, zato se skupinske kapacitete niso več zdele kot najboljša ideja in so večino skupinskih kopališč zaprli. Do konca devetnajstega stoletja so v večjemu delu Skandinavije parne kopeli skoraj popolnoma izginile.

Dramatično izboljšanje življenjskih pogojev v 20. stoletju in dviganje zavedanja o zdravju je pripeljalo do obujanja parnih kopeli in to ne samo v Skandinaviji temveč po celemu svetu. Ne glede na to pa je Finska nedvomno zibelka moderne kulture in strasti do savnanja.

Savna kot simbol Finske identitete

V bistvu je savna Finska beseda in edina ki je postala internacionalna.

Finska ima v deželi približno 2 milijona savn, 187.888 jezer in 200.000 poletnih koč. Finska je edina dežela na svetu, kjer imajo več savn kot avtomobilov in enako število savn kot TV zaslonov! Vsak prebivalec Finske ima dostop do savne, če že ne v svoji hiši pa skupinsko v bloku ali naselju kjer živi. Savne najdete vsepovsod, celo v parlamentu.

Savno uporabljajo za vsako priložnost, tako za delo kot sprostitev. Popolnoma normalno je imeti poslovni ali politični sestanek v savni. Finci verjamejo, da je savna zavoljo njene družabne narave in sprostitvenega učinka odličen prostor za pogajanja, izmenjavo idej in mnenj. Verjamejo, da sklepanje poslov v savni dobro vpliva na medsebojno razumevanje in sklepanje dogovorov. Savne so običajne sejne sobe v mnogih poslovnih središčih

Stara Finska savna

Finska tradicija savnanja

Na Finskem savno uporabljajo v mnogo namenov. Savna je prostor, kjer so se rojevali otroci in prostor, kjer so ženske šle skozi ritual čiščenja pred poroko. Pogosto je bila tudi prostor, kamor so se stari ljudje zavlekli, da bi zapustili ta svet v miru in toplini. Finska savna je nacionalna strast in bistveni del njihove identitete.

V srednjem veku je bila savna na Finskem povezana z duhovnimi in verskimi obredi ter zdravljenjem. Lahko bi celo vlekli vzporednice s cerkvijo in Kristijani, savna je namreč pomenila tih in umirjen prostor ter čista in topla nebesa. Savne so od nekdaj imele močan družbeni pomen, še posebej na podeželju. Nekatere sezonske poljedelske aktivnosti kot na primer sušenje pšenice in prekajevanje mesa, so večinoma izvajali v savnah, kjer so se ob delu zbirale cele vasi, ki so prepevale in si pripovedovale ljudske zgodbe.

Star finski pregovor pravi: "V savni bi se morali obnašati tako kot se obnašamo v cerkvi."

Savna je bila zelo družinsko orientirani družabni dogodek, zato zanjo veljajo nekatera osnovna pravila, ki jih moramo v savni spoštovati. Starši poučijo svoje otroke o manirah v savni že v zgodnji mladosti, tako jim bonton veli, da je potrebno v savni biti tiho, da se ne sme vpiti ali opravljati.

Za savnanje je ključnega pomena tudi, da se je savnati potrebno gol, kar Finci smatrajo za popolnoma naravno. Za mnoge druge kulture je golota zastrašujoča, zato pri tujih gostih pri njej ne vztrajajo. Verjamejo, da je nošenje kopalk nehigienično, vsaj toliko kot če bi se tuširali z nogavicami na nogah. Tudi v Savni Fanči se že od nekdaj savnamo goli.

Povzeto po: www.pureinsideout.com/sauna-finnish.html

Kaj o nas menijo naše stranke?

V 12 letih kar hodim na masaže lahko rečem, da sem naletela na najboljšo maserko do sedaj. Tako pristop kot masaža sta bila izvedena odlično.

Maša O.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...