Pojdi na glavno vsebino
+386 1 428 70 10 Prijava 0
Savna kot način življenja
Natisni stran

Savna kot način življenja

Ali pogostost obiska savne zares vpliva na izboljšanje krvnega tlaka? Znanstveniki iz Vzhodneje Finske Univerze so z obširno  20 letno raziskavo potrdili, da zares vpliva: v tej dolgoletni raziskavi so spremljali 2,300 moških v srednjih letih. Fokusno skupino so razdelili v tri podskupine glede na pogostost obiska finske savne. Bistveno odkritje raziskave je bilo v  tem, da so tisti, ki so večkrat tedensko obiskovali savno živeli dlje in imeli zmanjšano tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni in kapi.

Rezultati ne presenečajo kardiologa Dr. Thomasa H. Leeja urednika enega izmed Harvardskih medijev, ki pravi: »Kardiovaskularni učinki savne so bili v preteklosti že večkrat dokumentirani. Savna znižuje krvni tlak in dobro vpliva na ožilje

Raziskave so pokazale na pozitiven vpliv savne pri tistih z višjimi dejavniki tveganja za srčne bolezni, kot so: povišan holesterol, višji krvni tlak in diabetes. Savna pa se ne priporoča v primerih nestabilne angine in nedavnega srčnega infarkta. Vsekakor se pri različnih dvomih vedno posvetujte s svojim zdravnikom!

Finci in savna

Savna je v Finski kulturi globoko zakoreninjena. Zanimivo je, da imajo na Finskem enako število savn kot TV zaslonov, kar je zgovoren podatek. Savna je za Fince način življenja zato so savne za njih dosegljive skoraj na vsakem koraku. Na Finskem je savna že stoletja kraj kjer se srečaš s prijatelji in družino ter sprostiš. Javna savna je za Fince skoraj kot cerkev, je kraj, kjer vlada spoštovanje zato v njem ni prostora za neprimerno obešanje, preklinjanje ali spolnost.  Tudi prostor odseva bistvo savne, oblikovanje Finskih savn je tako, da omogoča sprostitev in zmanjšanje stresa.


Da bi se izognili morebitnim težavam ali dvomom glede uporabe savne, priporočamo, da se pred obiskom savne posvetujete s svojim osebnim zdravnikom. Uporaba savne je na lastno odgovornost.

Kaj o nas menijo naše stranke?

Zelo strokovna in hkrati simpatična. Ima zelo lepo energijo, kar ni zanemarljivo pri storitvah z dotikanjem.

Alenka P.

Fanči blog

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...